Jesień i zima to piękne pory roku. Kolorowe liście, przyjemny zapach
na dworze i sypiący śnieg dostarczają wielu wrażeń. Niestety, kiedy
mróz i wiatr na dworze, łatwiej o chorobę. Na szczęście ile domów,
tyle sposobów na poradzenie sobie z nią. Poznaj najciekawsze
pomysły na zimowe dolegliwości, jakie przesłali nam
członkowie UNIQA BonusClub.

Pigwowiec w miodzie pełen witaminy C. Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki, wybieramy pestki
i gniazda nasienne, drobno szatkujemy (ja używam malaksera i mam drobną kosteczkę). Owoce mieszamy z miodem
akacjowym w zamkniętym naczyniu na 2 dni żeby puściły sok, po tym przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy
15 minut. Doskonały dodatek do herbaty na zimowe wieczory.

Joanna Ch. z Poznania

UODPARNIAJĄCA SUPER LEMONIADA: Do słoika wkładamy 8 ząbków czosnku, umytą i sparzoną połówkę cytryny,
Całość doprawia się wyciśniętym sokiem z drugiej połówki cytryny i dopełnia szklanką
przegotowanej zimnej wody. Specyfik na dobę wkłada się do lodówki i voilà. Po przecedzeniu taką lemoniadę
(1-2 łyżeczki) pije się na noc. Kuracje należy powtarzać co kilka tygodni. I można zapomnieć o jakichkolwiek chorobach
w te zimne i ponure jesienne dni.

Kinga D. z Tymowej

Śniadania są podstawą odporności! U nas w domu zawsze królowała owsianka. Babcia mi ją podawała,
a w niej znajdował się cały wachlarz witamin tj.owoce, orzechy,cynamon, otręby, miód. Dziś można dodać jeszcze
rodzynki i morele. To bomba witaminowa, którą pokochają najbardziej wymagający czyli DZIECI!

Barbara S. ze Szczepancowej

Na zdrowe, jesienne dni najlepszym sposobem jest: dbać o zdrowie przez cały rok! Przez cały rok biegam,
skaczę, spaceruję, podskakuję... ze swoim psem! Czy deszcz, czy śnieg, czy słońce, trzy razy dziennie, zażywam za darmo
POWIETRZA, innego niż biurowe. Moim zdaniem, nie ma lepszego sposobu na zdrowie, jesienią także!
Uwielbiam jesień! Nie mogę się jej już doczekać!

Aga W. z Mikołowa

Sok z czarnego bzu. Co roku pod koniec sierpnia początek września zbieramy owoce czarnego bzu, następnie owoce ogrzewamy w garnku aż puszczą sok trzemy je na miazgę i przeciskamy przez gazę. Potem rozlewamy do słoików. Na przeziębienia znakomite!!!

Andrzej W. z Torunia

Od lat stosowany na kaszel bardzo dobry syrop z buraka czerwonego. Buraka drobno pokroić zasypać cukrem lub miodem i odstawić do czasu, aż puści sok. Pić po łyżeczce po kilka razy dziennie.

Marta K. z Rudy Śląskiej

Niezawodnym sposobem na każdą chorobę (zarówno przed jak i w trakcie) jest gorąca herbata, ale z dodatkami. Niestety tylko jeden z nich można kupić w sklepie - cytrynę. Drugi tylko od dobrego pszczelarza - miód i trzeci składnik dostępny jedynie na Podlasiu, wyrób z puszczańskich ostępów zwany kopnięciem łosia lub duchem puszczy. Proporcje dowolne w zależności od upodobań. Skutek gwarantowany bez syndromu dnia następnego.

Zbigniew M. z Białegostoku

Syrop z czosnku, miodu i cytryny.

Przygotowanie krok po kroku:
Cytryny myję, kroję na połówki. Następnie wyciskam z nich sok (może zawierać też miąższ, pestki usuwam).
Sok przelewam do słoika.
Czosnek obieram i każdy ząbek przeciskam przez praskę, dodaje do soku z cytryn.
Odmierzam szklankę miodu i przelewam do słoika. Syrop dokładnie mieszam.
Słoik zakręcam i wkładam do lodówki na 3 doby. Po tym czasie mikstura nadaje się już do spożycia.
Oczywiście syrop można zażywać też zaraz po przygotowaniu. 3 dni to czas na “przegryzienie się” składników.
Agnieszka H. z Jordanowa

Napój wzmacniający odporność jest w moim domu od lat. Potrzebujemy: 6 ząbków czosnku, 1 szklankę świeżo
wyciśniętego soku z cytryny, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 średniej wielkości czerwoną cebulę, ok. 12 cm
korzenia imbiru, miód do smaku, 1 litr wody. Składniki blendujemy z niewielką ilością wody, później dolewamy resztę wody. Odcedzamy przez sito. Należy wypić w ciągu 24 godzin. Na zdrowie :)

Małgorzata S. z Gorzowa Wielkopolskiego

Do gorącej herbaty dodaję łyżkę miodu, 5 łyżeczek soku malinowego i plastrek cytryny.
Po wymieszaniu przyjemnie rozgrzewa ciało w chłodne jesienne wieczory. Do herbaty można
dodać kieliszek nalewki z czarnej porzeczki (sporządzonej własnoręcznie kilka miesięcy
wcześniej). Po wymieszaniu jeszcze przyjemniej rozgrzewa ciało w chłodne jesienne wieczory.

Tomasz K. z Krakowa

Świeży starty imbir, świeży rozgnieciony czosnek, cytryna, miód z mniszka lekarskiego (robi go sama moja Teściowa), to wszystko zalewam wodą i odstawiam do lodówki. W czasie kiedy zbliża się przeziębienie najlepiej pić co 2-3 godziny. Wieczorem nalewka dodana do herbaty cudownie rozgrzewa. Polecam dorosłym i dzieciom.

Marta P. ze Szczecina

Aromatyczny rosół na zimowe dni.
Potrzebujemy: mięso wołowe (pręga, szponder itp z kością), mięso z kury, warzywa: marchew, por, pietruszka, liście lubczyku, seler, cebulę sól i pieprz. Mięso wraz z warzywami myjemy, umieszczamy w garnku, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5-3 godz.pod koniec gotowania dodajemy natkę lubczyku i pietruszki, odrobinę pieprzymy. Podajemy z makaronem najlepiej własnej roboty jak u mojej babci :) Smacznego.

Ewa D. z Grudziądza

Nalewka bursztynowa. Pyłek lub drobne, nieoszlifowane bursztyny zalewany spirytusem i czekamy kilka dni. Później pijmy samą w herbatce lub nacieramy stopy, plecy i piersi. W obu przypadkach nalewka działa rozgrzewająco i jest bardzo skutecznia :-). W pięknej karafce bedzie nie tylko bardzo skuteczna, ale bedzie również pięknie się prezentować.

Monika S. z Łodzi

Na przeziębienie moja babcia przygotowywała pyszną zupę z buraków (na bazie
wywaru z kury). Do picia obowiązkowo sok z malin lub herbata z imbirem. Jednak
gdy to nie pomagało, babcia wyciągała z szafki flakonik nalewki bursztynowej
i nacierała nam stopy i klatkę piersiową. Następnego dnia wszystko przechodziło.

Izabela R. z Bonina

Oczywiście sport, jazda na rowerze czy spacery są sposobem na każdą porę roku, a na jesienne przeziębienia "mikstura" z buraka, czosnku, cukru i cytryny. Daję kopa i działa cuda!

Bogusław P. z Czerska

Podbiał na kaszel. Obierz 0.5 kg cebuli posiekaj dodaj po łyżce rozdrobnionych nasion anyżku i siemienia
lnianego
i zalej litrem wody. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Potem dodaj 4 łyżki miodu oraz po łyżce ziela
podbiału i liści lebiodki.
Podgrzewaj całość 10 min. Po przestygnieciu odcedź. Zażywać po pół łyżeczki 3 razy
dziennie na 20 min przed posilkiem.

Krzysztof S. z Olszewa Borek

Najlepszym sposobem na zdrowe jesienne dni jest systematyczne spożywanie surówki z pysznej kapusty
kiszonej z dodatkiem cebulki, jabłka, dobrej oliwy z niewielka ilością cukru. Kapustę sami kisimy i o przeziębienie się nie boimy. Jeśli się jednak przydarzy, to tylko kogel mogel z ciepłym piwkiem i do łóżeczka...

Elżbieta S. z Łagodzin

Krem rozgrzewający z dynią: 0,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, sok z 1 pomarańczy,
1 litr bulionu warzywnego, łyżka oliwy z oliwek, 2 szt. marchewki. Wszystko
wrzucamy do kociołka (na ognisku)/garnka i miksujemy. Podajemy z siekaną pietruszką.

Adriana N. z Piły

Najlepszym sposobem na jesienne chłodne dni, jest herbatka z suszonego kwiatu lipy, najlepiej zebranego
w słoneczne lipcowe dni, z dodatkiem miodu lub syropu z kwiatu czarnego bzu. Rozgrzewa, a do tego
smakuje rewelacyjnie.

Albert M. z Milanowa

Dla mnie i mojej rodziny na zwalczenie przeziębienia używamy nalewki ze świeżych pędów sosny. Na początku maja zbieramy młode pędy sosenek, zasypujemy cukrem, a kiedy puszczą sok, zlewamy do butelek. Dla dorosłych lepszą opcją jest dolanie spirytusu:)

Hubert K. z Radomia

W moim domu najlepszym sposobem na jesienne zimne jest przepyszna cytrynówka własnej receptury.
Jeden kieliszek cytrynówki każdego wieczora rozgrzewa od środka całe ciało, a przede wszystkim gardło,
co pomaga uniknąć mi jakichkolwiek problemów podczas wykonywania mojego zawodu, a jestem nauczycielem,
więc zawsze rano jestem gotowy do pracy :)

Teodor N. z Ciechanowca

Mój przepis to cudowne kanapki z masełkiem i plastrami czosnku, posypane tymiankiem i imbireM,
do tego sok z grapefruita. Nie zapominajmy także o witaminie D3 połączonej z witaminą C, bo w połączeniu
z witaminą C, witamina D lepiej się wchłania. Pozdrawiam cieplutko.

Agnieszka K. z Wrocławia

Nalewka z dzikiej róży i miodu polecana jest na przeziębienie i jesienne zmeczenie.
Zwana jest nalewką szczęścia. Smak i zapach powala wszystko czego kiedykolwiek
próbowałam!!! 2 szklanki płatków róży dzikiej, 1l spirytusu, szklanki wody i miodu.
Płatki siekamy na drobno, zalewamy wrzątkiem w emaliowanym garnku, jak ostygną
powoli dolewamy miód i podrzewamy do 40 stopni by zrobiła się jednolita masa syropu.
Jak ostygnie mieszamy ze spirytusem i przelewamy do szczelnie zamkniętych butelek.
Niektórzy przecedzaja i wyrzucają płatki róży ale nie warto!!! Smak i zapach tych kwiatów
jest niesamowity. Robię nawet dżem z płatków ale to już inna bajka... miało być jesiennie,
więc nalewka jak najbardziej na jesienne przeziebienia.

Sabina W. z Tychów

Koktajl owocowy dodatkowo wzbogaca naszą dietę w witaminy
i minerały
niezbędne do aktywnego życia w porze jesiennej. Wypróbuj więc
ten prosty przepis i ciesz się jego smakiem każdego dnia złotej jesieni: Koktajl
bananowo-jabłkowy: jeden mały banan, szczypta cynamonu, sok z jednej
cytryny, jedna szklanka soku z jabłek, listek melisy. Banan zmiksować, posypać
cynamonem, połączyć z sokiem jabłkowym i udekorować liskiem melisy.
Smacznie i zdrowo.

Rafał Ś. z Zagórowa

W moim domu od zawsze na katar stosuje się starty chrzan :) Wystarczy go trochę zetrzeć na tarce i wdychać
przez nos. Już kilka wdechów udrażnia drogi oddechowe. Jeśli nie mamy korzenia chrzanu sprawdza się też
kupny, zwykły tarty chrzan (ten najostrzejszy). Sam chrzan polecam również do jedzenia - jest to naturalny
antybiotyk
o działaniu antywirusowym i bakteriobójczym. Na zdrowie i smacznego!

Weronika P. z Koszalina

Jak widać, klienci UNIQA są doskonale przygotowani do nadchodzącej zimy.
Z taką ilością porad możemy czuć się o wiele bardziej bezpieczniej.



Trwa ładowanie...



Twój certyfikat Assistance jest generowany i zostanie wysłany na Twój adres e-mail.
Operacja może potrwać nawet kilka minut. Prosimy o cierpliwość.